Το ύπουλο Ραδόνιο

Τι είναι το ραδόνιο και γιατί μας απασχολεί;

Το ραδόνιο είναι ένα ραδιενεργό στοιχείο που ανήκει στη φυσική ραδιενεργό σειρά του ουρανίου και παράγεται κατά τη διάσπαση του ραδίου. Πρόκειται για ένα ευγενές αέριο (άοσμο και άχρωμο), το οποίο αμέσως μετά την παραγωγή του σε ένα υλικό, κινείται σχετικά ελεύθερα και έχει τη δυνατότητα να φτάσει στον αέρα ή στο νερό του άμεσου προς τον άνθρωπο περιβάλλοντος.

Στα ραδιο-στοιχεία (ή θυγατρικά στοιχεία) που παράγονται κατά την αποδιέγερση του ραδονίου, οφείλεται το μεγαλύτερο ποσοστό της έκθεσης του γενικού πληθυσμού στη φυσική ακτινοβολία. Η εισπνοή των θυγατρικών του ραδονίου μπορεί να καταστρέψει τον πνευμονικό ιστό, προκαλώντας καρκίνο του πνεύμονα. Υπολογίζεται ότι, συγκέντρωση ραδονίου στο εσωτερικό μιας κατοικίας ίση με 55 μπεκερέλ στο κυβικό μέτρο (όσο δηλαδή έχει μετρηθεί κατά μέσο όρο σε κατοικίες) εκφράζεται ως πιθανότητα πρώιμου θανάτου ίση με 0.7%, αρκετή  για να προκαλέσει περίπου 700 νέες περιπτώσεις καρκίνου των πνευμόνων ετησίως, σε ένα πληθυσμό σαν τον ελληνικό. Η πιθανότητα προσβολής από καρκίνο των πνευμόνων, είναι μεγαλύτερη από την πιθανότητα καρκινογένεσης εξαιτίας όλων των άλλων πηγών φυσικής ακτινοβολίας ή εξαιτίας της έκθεσης σε ακτινοβολία για ιατρικούς λόγους. Επιπλέον, η έκθεση στα προϊόντα διάσπασης του ραδονίου, υπερβαίνει 10 ως 100 φορές την έκθεση που οφείλεται στη πυρηνική ενέργεια ή τις δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Από πού προέρχεται το ραδόνιο;

Όλα τα εδάφη και τα πετρώματα περιέχουν ράδιο και κατά συνέπεια εκπέμπουν ραδόνιο. Έτσι, ο ατμοσφαιρικός αέρας περιέχει πάντα μια, συνήθως μικρή, συγκέντρωση ραδονίου. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις στο εσωτερικό των κτιρίων μπορεί να είναι πολύ υψηλότερες από αυτές του εξωτερικού αέρα. Η είσοδος του ραδονίου στα κτίρια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την περιεκτικότητα του εδάφους σε ουράνιο, τον τύπο και τη διαπερατότητα του εδάφους, την υγρασία του εδάφους, τις λεπτομέρειες κατασκευής του κτιρίου κλπ. Σε μερικές περιπτώσεις, το πόσιμο νερό αποτελεί πηγή ραδονίου, κυρίως όταν προέρχεται από πηγάδια.

Πώς εισέρχεται το ραδόνιο στα κτίρια;

Το έδαφος που περιβάλει το κτίριο είναι η πιο συχνή πηγή ραδονίου στο εσωτερικό του. Το ραδόνιο που εκπέμπεται από το έδαφος και τα πετρώματα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Καθώς η πίεση στο εσωτερικό του κτιρίου είναι χαμηλότερη από εκείνη στο εξωτερικό του, ο αέρας εισέρχεται μέσα από ρωγμές στα θεμέλια ή τους τοίχους, από υπόγεια, υδρορροές και άλλα ανοίγματα. Στη συνέχεια, με τη θέρμανση του εσωτερικού αέρα, το ραδόνιο μεταφέρεται στα υψηλότερα πατώματα. Σε γενικές γραμμές, οι συγκεντρώσεις του ραδονίου που μετρώνται σε πολυκατοικίες με πολλούς ορόφους, είναι μικρότερες στους πάνω ορόφους από ό,τι στους κάτω.

Μια ακόμη σημαντική πηγή ραδονίου είναι τα οικοδομικά υλικά. Τα κοινά οικοδομικά υλικά όπως το ξύλο, τα τούβλα και το τσιμέντο εκλύουν σχετικά μικρές ποσότητες ραδονίου. Υπάρχουν, ωστόσο, υλικά όπως ο γρανίτης και ορισμένα είδη πέτρας και γύψου που είναι ιδιαίτερα ραδιενεργά.

house

Υπάρχει πρόβλημα ραδονίου στο πόσιμο νερό;

Το ραδόνιο είναι δυνατόν να αναβλύζει σε μικρές ποσότητες από το νερό της βρύσης. Η συνεισφορά του νερού στο ραδόνιο των κατοικιών κάνει τον αέρα του μπάνιου και της κουζίνας μέχρι και 25% περισσότερο ραδιενεργό από ό,τι των άλλων δωματίων. Συνήθως η συγκέντρωση του ραδονίου στο δίκτυο ύδρευσης είναι μικρή, αλλά το νερό ορισμένων πηγαδιών είναι εξαιρετικά ραδιενεργό.

Σε περίπτωση που βρεθεί αυξημένο ραδόνιο σε ένα σπίτι, πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Ο απλούστερος τρόπος μείωσης των συγκεντρώσεων ραδονίου στο εσωτερικό των κτιρίων είναι ο φυσικός εξαερισμός των χώρων. Παρόλα αυτά, δεν προσφέρει μόνιμη λύση στο πρόβλημα, μιας και δεν περιορίζει την είσοδο του ραδονίου στο χώρο.

Πιο αποτελεσματική είναι η εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στους θεμέλιους χώρους των κτιρίων, ώστε το ραδόνιο αντί να εισέρχεται στο εσωτερικό, να διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα, όπου η συγκέντρωσή του διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Καθόσον το ραδόνιο εισέρχεται από σημεία κοντά στο έδαφος, η μείωσή του επιτυγχάνεται επίσης σφραγίζοντας κάθε είδους ανοίγματα ή ρωγμές, καθώς και σημεία συνένωσης δαπέδων και τοίχων.

degas

Με ποιο τρόπο απειλείται η δημόσια υγεία από το ραδόνιο;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έκθεση σε ραδόνιο είναι η δεύτερη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα. Τα ραδιενεργά ισότοπα που παράγονται κατά την αποδιέγερση του ραδονίου, προσκολλώνται σε σωματίδια σκόνης και, εισπνεόμενα, επικάθονται στις πνευμονικές κυψελίδες όπου παραμένουν και ακτινοβολούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Αν και οι τρόποι με τους οποίους η ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στα κύτταρα δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητοί, πολλοί από αυτούς προκαλούν χημικές μεταβολές στο DNA των κυττάρων. Τέτοιου είδους μεταβολές καταλήγουν σε βλάβες που εκδηλώνονται είτε με θάνατο του κυττάρου ή με γενετικές αλλαγές (μεταλλάξεις) ή με την ανάπτυξη καρκίνου.

πηγή: http://omega.physics.uoi.gr/radon/Greek/radon_faq.htm

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Και μετά λένε οτι μόνο το τσιγάρο φταίει για καρκίνο πνευμόνων !
    Πωπω ιδέα δεν ειχα για ολα αυτά.
    Τόσο πολύ απο τα οικοδομικά υλικά ;

  2. ….και τελιικά που θα πάμε να μείνουμε ξαερφούλη μου?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: